Upp!

Aktiviteter under eko-september

Här kan du läsa om de aktiviteter som skedde under kampanjmånaden EKO-september år 2021. Under augusti 2022 kommer denna sida uppdateras, så håll utkik efter ekoevent nära dig!

Ekobonde – EKO-september

Aktiviteter 2021

Alla aktiviteter tar självklart hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av Covid-19. Vi ber därför besökare att hålla avstånd, tvätta händerna och komma friska och glada!


SKÅNE

4/9-5/9 Öppen ekogård hos Naturnära Kärråkra

Kom ut till gården och se våra odlingar! Det kommer finnas ekologisk majs och solrosor till självplock. Gårdsbutiken kommer även vara öppen där våra och andra lokala producenters varor finns till försäljning. Barnen kommer kunna plocka ägg hos hönsen samt kela med våra kaniner. Kom och provsitt en traktor från förr och nu! Ta en fika i vårt växthus eller trädgård och njut av en stund i naturen. Vi kommer även grilla korv och ha tipsrunda. Vår samarbetspartner kring biodling kommer visa sina bikupor och berätta mer om hur viktiga våra bin är i vår ekologiska odling! Läs mer om gården på vår Facebook-sida.

Öppet mellan 11 och 15 lördag och söndag

Adress: Kärråkra 974, 281 50 Hässleholm

Vid frågor ring 0723-10 09 74 eller maila till naturnarakarrakra@gmail.com

 

5/9 Öppen ekogård och minimarknad på Sigvard Månsgård

Välkommen till en dag för stora som små på Sigvard Månsgård! Kom och få en rundtur på gården och lär dig om ekologisk lammuppfödning, klappa får, halmbada och se gårdens alla djur. Under dagen kommer det dessutom hållas en minimarknad på gården där lokala producenter kommer ställa ut sina produkter för smakprov och försäljning! Gårdsbutiken kommer självklart stå öppen hela dagen där besökare kan handla gårdens produkter. 

Köksmästare flyttar ut med grillen redo att servera våra berömda Lammburgare, Lammkorv samt en fantastisk vegetarisk skördefestsoppa kombinerad med grönsakerna från den lilla minimarknaden, serverat med hembakat bröd. Ingen anmälan krävs men besökare kan välja att förboka mat för att garantera sig ett mål.

Läs mer om gårdens aktivitet, erbjudanden och producenterna på deras Facebook-sida

Öppet mellan 10 och 16

Adress: Ådalsvägen 112, 265 90 Åstorp

Vid frågor ring Yossef Kandi på 0708-20 13 12

 

BLEKINGE

11-12/9 Gårdsbutiksrunda på Möllekulla Länsmansgård

Välkommen till en KRAV-märk grönsaksodling! Möllekulla Länsmansgård medverkar i Blekinges gårdsbutiksrunda den 11-12 september, där gårdsbutiker runt om i länet öppnar upp för besökare. Kom och se odlingarna och botanisera dig bland gårdens KRAV-odlade grönsaker i gårdsbutiken. Under helgen kommer det även hållas en gårdsloppis som vem som helst kan ställa ut på, klicka här för att komma till gårdens hemsida och boka ett loppisbord! Mer info om Gårdsbutiksrundan i Blekinge hittas på Visit Blekinge

Öppet mellan 10 och 16 lördag och söndag

Adress: Möllekulla länsmansgård, Möllekullavägen 127, 294 93 Sölvesborg

Vid frågor maila info@mollekulla.se

 

23/9 KRAV-dag på Tockarp ekogård

Välkommen till en KRAV-märkt mjölkgård! Tockarp ekogård välkomnar besökare i alla åldrar under eftermiddagen den 23/9. Kom och hälsa på kalvarna i det nybyggda bebisstallet, se hur mjölkroboten fungerar och titta på gårdens olika maskiner. Det kommer även finnas en station med aktiviteter för barn på plats! Läs mer om Tockarp ekogård på deras Facebook-sida

Öppet mellan 13 och 17

Adress: Tockarpsvägen 107, 374 96 Trensum

Vid frågor ring Lola Ivarsson på 0702-01 20 33

 

23/9 KRAV-dag med tema jordhälsa på Möllekulla Länsmansgård

Välkommen att lära dig mer om god jordhälsa hos Möllekulla Länsmansgård! Vad är en god jordhälsa ur ett småskaligt perspektiv? Under dagen kommer det hållas tre korta föreläsningar av odlaren Johanna Beijer där besökarna får följa med ut i odlingarna för att själva se, lukta och känna på hur en bra jord ska vara. Dagen är öppen för privatpersoner så väl som branschen och politiker. Gårdsbutiken kommer självklart stå öppen hela dagen och det kommer gå att köpa en vegetarisk lunch på plats! Läs mer om gården på deras hemsida

Öppet mellan 11 och 14

Adress: Möllekulla länsmansgård, Möllekullavägen 127, 294 93 Sölvesborg

Vid frågor maila info@mollekulla.se

 

KRONOBERG

4/9 Öppen ekogård i Älmeboda

Välkommen till en KRAV-märkt mjölkgård! En dag för stora och små där du bland annat kommer få titta på korna och se mjölkroboten i arbete, träffa kalvar och provsitta i gårdens traktorer. Du kommer även kunna få en visning av gårdens nybyggda biogasanläggning och lära dig mer om lantbrukets klimatpåverkan av Klimatambassadören (och mjölkbonden) Frida Holmqvist. Exklusivt för dagen kommer det dessutom finnas ett pop up-café med glass gjord på mjölk från gårdens Jerseykor! 

Öppet mellan 11 och 14.

Adress: Skarmansmåla 9, 362 98 Älmeboda

Om du har några frågor kontakta Frida Holmqvist på 0702-75 30 56

 

18-19/9 Öppen ekogård hos Stig in Mörtelek

Välkommen till Stig in Mörtelek! På gården odlas det allt ifrån grönsaker till örter och kulturspannmål. De har även djur av alla dess slag att titta på som till exempel kaniner, höns, lamm och kor! Under helgen kommer naturligtvis även gårdsbutiken stå öppen och vara fylld till brädden med grönsaker från gården. Gården har ett särskilt intresse för kulturspannmål och en demonstration av dess resa från ax till genbanken kommer finnas för besökare att se. Eller varför inte lära dig mer om hur många olika sorters kålrot det finns? Läs mer om gården på deras Facebook-sida.

Öppet mellan 10 och 17 lördag och söndag

Adress: Mörtelek Sandebo 1, 364 33 Åseda

Vid frågor ring Jennifer Siebolds på 0761-85 25 95

 

18-19/9 Öppen ekogård på Färanäs Västergård

Välkommen att lära dig mer om ekologisk mjölkproduktion på Färanäs Västergård! Helgen den 18-19 september öppnas gården upp för besökare som en del i projektet MAT-rundan Kronoberg. Besökare kommer bland annat kunna se hur mjölkroboten fungerar och titta in i ladugården där gårdens 75 mjölkkor bor. Det kommer även finnas representanter från Ekologiska lantbrukarna på plats som kommer kunna svara på dina frågor om ekologiskt och organisationen! För den fikasugna besökaren kommer det finnas möjlighet att köpa fika på plats för en symbolisk summa. Läs mer om MAT-rundan här. 

Öppet mellan 10 och 17 lördagen den 18/9 och söndagen den 19/9

Adress: Färanäs Västergård 1, 342 52 Vislanda

Vid frågor ring Cilla Engström på 0706-09 51 58

 

ÖLAND

2/10 Öppen ekogård hos Ölandsmust

Välkommen till det ekologiska musteriet Ölandsmust! Den första lördagen i oktober är skörden och mustningen i full gång och då välkomnas besökare att komma och ta del av processen. Kom och se hur mustningen går till inne i musteriet, ta en promenad i äppelodlingen och träffa odlarna. Under dagen kommer det dessutom finnas möjlighet att köpa med sig must och äpplen hem direkt från gården! Läs mer om Ölandsmust på deras Facebook-sida.

Öppet mellan 11 och 15

Adress: Åkerby 40, 386 94 Färjestaden

Vid frågor ring Tomas Zander på 0733-56 21 68

 

HALLAND

2/10 Öppen ekogård och matmarknad på Högens gård

Välkommen till en andra generationens ekogård! I samband med Skördetid i Kungsbacka öppnar Högens gård upp för besökare i alla åldrar. Det blir en heldag med bland annat kosafari, ponnyridning och provsittning i traktor. Gårdsbutiken kommer givetvis stå öppen hela dagen och det kommer även finnas möjlighet att köpa hamburgare på plats, gjorda på gårdens kött! Utöver det kommer det hållas en matmarknad under dagen där andra lokala producenter säljer sina produkter. Du kan även boka en köttlåda med kött direkt från gårdens djur, läs mer om hur du gör det på deras hemsida.

Öppet mellan 11 och 16

Adress: Högens gård AB, Högenvägen 112, 439 64 Frillesås

Vid frågor maila David på david@hogensgard.se

 

2/10 Öppen ekogård på Hamra Gård 

Alla är hjärtligt välkomna till Åsas mysigaste skördefest! Josephine and the river boys spelar bluegrass hela dagen!
Foodtrucken Våffleriet serverar matiga och söta Våfflor! Gör ett insektshotell med Odlarbyrån, gå skattjakt och måla på ensilagebalar! Jönsekulla från Idala finns på plats och säljer nyskördade grönsaker!
Köp med dig av skörden hem från våra härliga utställare, bland annat nybakt surdagsbröd och Äpplemust och honung. Åsa författaren Ida Fryklund kommer hit med sin feelgood bok om Gårda Brygga.
Prata hållbart jordbruk med Emma från LRF
Prata ekojordbruk med Ekologiska Lantbrukarna
Öppet mellan 11.00 och 16.00
Adress:
Hamra Gård
439 51 Åsa
Telefon: 0702-155403

 

JÖNKÖPING

1/9-23/9 Från ax till limpa – Lär dig om kulturspannmål på Eksjö och Nässjö torg

Vad är det för skillnad på dalavete och ölandsvete? Besök Eksjö eller Nässjö torg i september så får du se! Tunarps gård kommer då finnas på plats med en demovisning av sina ekologiska kulturspannmål tillsammans med bageriet Rena Källan, Gunvor Bergman, som bakar sitt bröd på mjöl från gården. Kom och lär dig mer om våra olika kulturspannmål och dess resa från ax till färdig limpa och samtala med lantbrukaren Björn Ydrén om det ekologiska lantbrukets många mervärden. Utöver det färskbakade brödet från bageriet kommer det dessutom finnas möjlighet att köpa gårdens mjöl på plats för den som vill baka själv!

Demovisningen är på plats onsdagar och torsdagar mellan 11 och 15

Udda veckor på Eksjö torg (1/9-2/9 och 15/9-16/9)

Jämna veckor på Nässjö torg (8/9-9/9 och 22/9-23/9)

Vid frågor ring Björn Ydrén på 0705-95 60 58

 

25/9 Öppen ekogård på Jussö gård

Välkommen till en heldag för både barn och vuxna på Jussö gård! Dagen kommer vara fylld av en massa kul aktiviteter så som bland annat tramptraktorbana, självplock av potatis ur storlåda, tipspromenad och en chans att hälsa på bland annat kalvarna och fåren. Gårdsbutiken kommer självklart stå öppen och där kommer finnas möjlighet att köpa fika. Hamburgarna kommer även ligga på grillen för den hungriga besökaren! Under dagen kommer dessutom ett antal lokala producenter finnas på plats med sina varor till försäljning. 

Föranmälan krävs, mer info och anmälan hittar du i Facebookevenemanget här.

Öppet mellan 10 och 16:30

Vid frågor ring Emma Granefelt på 0761-86 44 72

 

VÄST

25/9 Skördefest på Garveriet i Floda 

Förra årets succé, promenadmarknad med hantverk och hållbar mat i fokus är tillbaka! Lördagen den 25 september bjuder Garveriet åter igen in till stor mat- och hantverksmarknad i Floda. Precis som förra året är temat ”promenadmarknad” där marknadsstånden sprids ut längst hela sträckan mellan Floda Torg och Garverietområdet. På marknaden kommer du möta ekologiska och kravcertifierade producenter som säljer sina fina varor och möta Ekologiska Lantbrukarna för att höra mer om EKO-september.

På själva marknadsdagen kommer det liksom förra året också vara band som spelar, mat som säljs och andra roliga och fortsatt ansvarsfullt arrangerade aktiviteter. I år kommer arrangörerna också att satsa mer på riktade barnaktiviteter samt små föreläsningar och aktiviteter på temat trädgård – odling – djur. Dessa föreläsningar och aktiviteter kommer att gå av stapeln utomhus i nära anslutning till marknaden.

Marknaden är öppen mellan 11 och 15.

Adress: Garverivägen 9, 448 31 Floda

 

ÖREBRO

11/9-12/9 Öppen ekogårdsbutik i Sällinge gamla affär

Välkommen till Sällinge gamla affär, en ekologisk gårdsbutik som drivs gemensamt av Harparboda gård och Sällinge säteri! Harparboda gård är en KRAV-märkt gård som föder upp renrasiga Black angus-kor till avel och Sällinge säteri är en KRAV-märkt mjölkgård. I butiken kan besökare botanisera sig bland ekologiska grönsaker och ägg från Harparboda, snittblommor eller varför inte bege sig ut i blomlandet och plocka en bukett själv! Läs mer om Eko-ambassadörerna Harparboda gård på deras Facebook-sida. För att komma till Sällinge gamla affärs Facebook-sida klicka här.

Öppet mellan 11 och 15 lördag och söndag

Adress: Sällinge gamla affär, 718 91 Frövi

Vid frågor ring Edla Eriksson på 0730-320977

 

UPPLAND

3/9 Lunch hos ekobonden på Hagby gård 

Ekologiska Lantbrukarna i Uppland (Uppodlarna) i samverkan med KRAV bjuder in politiker, tjänstemän och andra nyckelpersoner i Uppland till en lunch med det lokala och ekologiska i fokus. Vi träffas på Hagby gård i Almunge där kocken Alejandro Camuñas Mendez från Smedjan i Alunda bjuder på en trerätters lunch baserad på lokala, ekologiska och KRAVmärkta råvaror. Med denna träff hoppas vi kunna inspirera och skapa engagemang för den lokala ekomaten, den regionala och den nationella livsmedelsstrategin. Evenemanget är för endast inbjudna gäster, om du vill delta så kontakta projektansvarig Ida Lind på 072-30 98 395.

 

4/9 Öppen ekogård på Hagby gård

Välkommen till Hagby gård varje lördag hela september! Här driver Jozef och Jeanette ett ekologiskt jordbruk där de vårdar det vackra landskapet och bevarar kulturelement som gamla byggnader, ekar och fornminnen. Med hjälp av bland annat får, kor och hästar strävar de efter att återställa och bevara gårdens natur. Kom och se gården och klappa dess djur, provsitt en traktor, ta en fika i kaféet och botanisera dig i gårdens produkter i gårdsbutiken och skinnbutiken! Kaféet har dessutom uteservering under tak, en perfekt tillflykt om dagen skulle bjuda på en skur. Mer info om Hagby gård hittar du på deras hemsida.

Öppet 11 till 15 varje lördag hela september (4/9, 11/9, 18/9, 25/9)

Adress: Almunge-Hagby 237, 740 10 Almunge

Vid frågor ring Jeanette Nordberg på 0705-68 08 50

 

18/9-19/9 Öppen ekogårdsbutik på Grävelsta gård

Välkommen till en ekogård i uppländskt kulturlandskap! På gården finns bland annat lamm, grisar och höns att hälsa på och besökare kan upptäcka gamla fornminnen runt om på markerna. Besökare kommer kunna få en rundtur på gården och lära sig mer om ekologiskt lantbruk, så väl som besöka gårdsbutiken där det bland annat finns KRAV-märkt kött och nymalet mjöl från gårdens produktion! Kanske att det även kan dyka upp en och annan kopp kaffe? Kom och besök gården och prata eko med bönderna Roger och Rose-Marie, hälsa på djuren och köp med dig exklusiva ekologiska råvaror hem till middagen! Läs mer om gården på deras hemsida.

Öppet mellan 10 och 14 lördag och söndag

Adress: Grävelsta 1, 186 92 Vallentuna

Vid frågor eller föranmälan av större sällskap maila till lamm@gravelsta.se 

 

JÄMTLAND-HÄRJEDALEN

3/9-24/9 Öppen ekogårdsbutik hos Ost och Bryggstubua

Välkommen till gårdsbutiken som är öppen varje fredag hela september! I butiken finner ni bland annat ekologisk ko- och getost från gårdens eget mejeri, honung från gårdens bin samt potatis från dess odlingar. Alla mejeriprodukter görs av mjölken från gårdens egna kor och getter! Läs mer om gården på deras Facebook-sida här.

Öppet varje fredag mellan 13 och 17. 

Adress: Kälen 120, Krokom (Första gården efter avfarten från E14)

Vid frågor ring 070 256 80 06

 

11/9 Skördefest hos Ost och Bryggstubua

Välkommen på skördefest för hela familjen hos Ost och Bryggstubua! Träffa människorna bakom det lokala mathantverket, gå en tipspromenad på den jämtländska gården och få en inblick i hur det ser ut på ett ekologiskt gårdsmejeri. Självklart kommer gårdsbutiken även stå öppen där du kan köpa bland annat ko- och getost från gårdens mejeri, så väl som gårdens egen honung och potatis. Skördefesten är en del i ett större arrangemang av Hushållningssällskapet och sker på flera gårdar samtidigt. 

Öppet mellan 10 och 16.

Adress: Kälen 120, Krokom (Första gården efter avfarten från E14)

Vid frågor ring 070 256 80 06