Upp!

Aktiviteter under eko-september

Här kan du läsa om de aktiviteter som skedde under kampanjmånaden EKO-september år 2020. Under juli och augusti kommer aktiviteterna under EKO-september 2021 att läggas upp här, så håll utkik efter ekoevent nära dig!

Ekobonde – EKO-september

Kommande aktiviteter 2020


 

SKÅNE

28-30/8 Mossagårdsfestivalen

Mossagårdsfestivalen är en utomhusfestival med musik, picknickkafé, lekar för barn och ekologisk mat – det finns något för hela familjen! Mossagården ligger vackert placerad, mitt i naturen. På fälten som omgärdar Mossagården växer ett 20-tal olika sorters grödor i olika former och färger såsom kål, potatis och hampa. Med den ekologiska mötesplatsen i nya LADAN är ambitionen att skapa en miljövänlig mötesplats med möjlighet till vidare produktförädling, events, café, matservering, föreläsningar, butik, workshops, konferens och naturupplevelser.

Här kan du läsa mer om festivalen och köpa biljetter! Läs mer här

Kontakt: Ebba-Maria Olson, ebba@mossagarden.se, 070-32 85544

 

5/9 Besök småskalig eko-vingård

På Strandåkra får vi se hur svensk, ekologisk vinproduktion kan gå till. Det är en mycket småskalig produktion under uppbyggnad och  kommer berätta om odlingen och förädlingen. Besöket kommer att ske utomhus och börja i vingården där Eva visar runt bland vinrankorna och beskriver de olika arbetsmomenten som utförs årligen och vad som skiljer en ekologisk vingård från en konventionell vad det gäller vinodling och vinmakning. Vi kommer också att kort beröra biodynamisk vinodling och vinmakning. Även tillverkningen av mousserande vin kommer att demonstreras utomhus. Via en tipsrunda med frågor kommer man sen att få svar på hur vaken man var eller hur kul man tyckte detta var vid demonstrationen, när rätt svar skall prickas i. De tre första med alla svar rätt får varsitt litet pris i form av något ekologiskt mathantverk från Holms hage, där vi fikar efteråt. Kläder efter väder! Välkomna!  

Praktiskt information:
Samling kl 13.00 på Strandåkra vingård, studiebesöket avslutas ca 15.00 på Holms Hage. Adress: Strandåkra Örmölla 258, 27453 Skivarp. Buss 190 från Ystad stannar i Abbekås, sedan är det ca 10 min promenad till gården

Här kan du läsa mer om arrangemanget och anmäla dig! 

 

13-14/9 Öppen ekogård på Rosersbergs gård

Välkommen till Rosersbergs gård och se ekologisk grisproduktion och ekologisk växtodling! Det går att köpa enklare förtäring av gårdens produkter från grillen.

Du kommer bland annat kunna:

  • Titta på grisarna
  • Provsitta maskinerna
  • Titta på odlingarna runt gården

Kl 10-15
Kontakt: Johan Nilsson
Adress: Gamla Tågarpsvägen 798, 26777 Ekeby
Följ anvisningar till parkering

 

22/9 Framtidsveckan i Kristianstad

Ekologiska Lantbrukarna håller en kombinerad workshop och föreläsning om lantbrukets klimatpåverkan i samband med Kristianstads Framtidsvecka. Naturskyddsföreningen kommer även lyfta frågorna kring kollagring och biokol och biobränslen. Det är Naturskyddsföreningen som bjuder in och workshoppen är öppen för alla, men anmälan krävs. Du kan också delta på länk!

Föranmälan krävs, du kan anmäla dig här eller skriva upp dig för att få länken till den digitala inspelningen. 
Kontakt: Rune Stenholm Jakobsen, tel. 070-728 79 74
rune.s.jakobsen@gmail.com

 

26-27/9 Ekorundan

Ekorundan is an amazing event that takes place every year to bring local people closer to their own local organic farm in their areas where they can explore, learn and discover the work of different organic farms. During the event, you can have a beautiful tour of various organic farms as you do in a museum or an art exhibition. Be ready to meet farmers and also for enjoying different fun activities at their farms!

Time: 10 am to 5pm on 26/27th September 2020.

You can see more information about which farms to visit by clicking here. 

 

 

 

 

KRONOBERG 

12/9 och 19/9 Öppen ekogård hos Stig In Mörtelek

Välkommen till Stig In Mörtelek! På gården odlas det allt från grönsaker till örter och spannmål. Kaniner, höns, lamm och kor – här finns det många djur att titta på! I gårdsbutiken kan du också köpa gårdens egna produkter. Denna öppna ekogård är också en del av MAT Rundan som Länsstyrelsen Kronoberg anordnar, därför kan du läsa mer på http://www.matsmaland.se/

12:e och 19:e september mellan kl 10.00 och 15.00.

Kontakt: Jennifer Siebolds, stiginmortelek@gmail.com  

 

12/9 Öppen ekogård i Älmeboda

Välkommen till en KRAV-märkt mjölkgård! Här får du titta på korna, provsitta i traktorerna och fika din medtagna picnickorg i hagarna. Du är välkommen mellan kl 10 och kl 14 och det finns aktiviteter för både barn och vuxna. Passa på att lär dig mer om lantbrukets klimatpåverkan av Klimatambassadören (och mjölkbonden!) Frida Holmqvist eller hör mer om alla mervärden den KRAV-märkta mjölken skapar. 

Lördagen 12 september kl 10.00-14.00
Adress: Skarmansmåla 9, 360 23 Älmeboda

OBS, obligatorisk anmälan på grund av Covid-19! Maila antalet personer i ditt sällskap till tobias.holmkvist@gmail.com

Om du har några frågor så kontakta Frida Holmqvist på 0706-42 97 21.

 

 

JÖNKÖPING 

26/6 Öppen ekogård hos Jussö Gård

Välkomna till Jussö Gård på Öppen Gård lördag den 26 september! Dagen kommer fyllas med en massa kul för både barn och vuxna. Gårdsbutiken är också som vanligt öppen för försäljning av ägg, potatis, kryddor, rapsolja, äppelmust och Björksoda. Bland annat kommer det finnas aktiviteter som:
– Självplock av potatis ur storlåda
– Tramptraktorbana
– Provsitt i traktorn
– Tipsrunda
– Se hur de gör när de packar ägg
– Klappa kalv
– Se hönsen gå ute i beteshagarna
– Möjlighet för att köpa hembakat fika

Du kan läsa mer i Facebookeventet.

Anmälan görs via denna länk: https://forms.gle/PduPhqFqPMLP7T8N7 eller till Emma på 076-1864472 senast onsdag 23/9.
Skriv hur många ni kommer och vilken tid ni önskar att komma. OBS – begränsat antal platser!
(kl. 10:30-12:30 eller kl. 13:00-15:00).Vid stort intresse lägger vi till ytterligare en tid.

 

 

 

 

KALMAR

24/9 Klimatkurs hos ekobonde

Eftermiddagen börjar med lunch baserad på lokalproducerade, ekologiska råvaror och sedan ges en föreläsning om lantbrukets klimatpåverkan. Det kommer också finnas produkter av lokala ekobönder att provsmaka. Klicka här för att se hela inbjudan!

Anmälan görs via e-post till emma.hakman@lansstyrelsen.seeller 010-223 85 15. Anmäl eventuella kostpreferenser.

För mer info kontakta: Cecilia Kilbride, Projektledare frukt och bär, Rådgivare ekologisk produktion, Länsstyrelsen Kalmar Län, 010-223 85 14
cecilia.kilbride@lansstyrelsen.se

 

12/9 samt alla dagar 8-18 Öppen ekogårdsbutik på Voxtorp

Den 12 september står ekobonden Karin i butiken och kan berätta mer om ekologisk mat! Gårdsbutiken har också öppet varje vardag mellan 8 och 18 för självbetjäning. Förutom att köpa gårdens lokala produkter kan du lära dig mer om KRAV-grisar och mervärden med ekologiskt genom material som finns i butiken. Du kan läsa mer om gårdsbutiken här och se de exakta öppettider, de kan uppdateras så dubbelkolla alltid innan du åker dit.

 

 

 

 

_

Halland

12/9 Öppen ekogård på HamraGård – Skördetid i Kungsbacka

Välkommen till en heldag på Hamra gård! Utställare, Foodtruck, fika, guidad gårdsvisning! Barnen kan måla graffiti på storbal, titta på djuren, provsitta traktorn. Följ med på en Guidad Gårdsvisning för hela familjen bland fälten, fåren och grisarna. Vi vandrar runt i fälten, tittar på och berättar om fåren och grisarna, spannmål och vallar. Turen börjar kl 12 och kl 15. säkra dina platser på turen genom att boka biljett, här.

Lördag 12 september, 11-17.

Hamragårdsvägen 19, 439 51 Åsa
Vid frågor, kontakta: 0702-155403

 

12/9 Öppen ekogård på Högens gård – Skördetid i Kungsbacka

Välkommen till Högens gård, en ekogård i andra generationen!Här har djuren har levt hela sitt liv på gården och endast ätit ekologisk foder från gården. Det blir en heldag med traktoråkning, ponnyridning och grillade hamburgare. Butiken är givetvis öppen och extra välfylld! Du kan även boka en köttlåda med kött direkt från gårdens djur, här kan du läsa mer om hur du gör det. 

Lördag 12 september, 10-14.

Högens Gård AB
Högenvägen 112
43964 Frillesås

Det finns gott om plats och vi uppmanar alla att hålla avstånd.

 

3/9-26/9  Öppen ekogårdsbutik på HamraGård

I gårdsbutiken finner du Lamm- och griskött samt charkvaror från Gården, och Lammfällar, Plädar och Ullgarn från Gårdens får. Dessutom har de samlat mathantverk från närområdet. Du kan läsa mer på www.hamragard.se samt på Facebook och Instagram @Hamragård

Så här berättar syskonen Sten om sin gård ”På HamraGård sätter vi djurhälsa och djurvälbefinnande i fokus. Vår målsättning är att driva lantbruket på ett så långsiktigt hållbart och klimateffektivt sätt som möjligt, där kretslopp och cirkuläritet alltid är närvarande. Så att marken och de övriga ekosystemets långsiktiga produktionsförmåga bevaras och stärks. Djuren behandlas med respekt och de ges möjlighet till ett naturligt beteende, en värdig tillvaro och ett värdigt slut.”

 

Öppet alla torsdagar och fredagar mellan 14 och 18, samt varje lördag mellan kl 11 och 14.

 

Uppland 

5/9 Dinner in the field på Lovö Prästgård

Lördagen den 5 september är du välkommen att njuta av en lunch eller middag på Lovö prästgård som lagas av “BondenKocken”. Alla råvaror från gården och den fullständiga menyn presenteras när vi vet vad som kan skördas!

  • Lunchen intas i enklare former och du får kaffe och kaka till efterrätt. Vi samlas kl 12.00 och börjar med en rundtur på gården. Under rundturen kommer lantbrukaren Elin Rydström berätta mer om ekologiska lantbruk och alla mervärden som produceras på gården! Lunchen kostar 150 kr vuxen och 80 kr för barn och du betalar på plats.

  • Middagen består av tre rätter som du får njuta av vid ett vackert dukat bord, inomhus eller utomhus beroende på vädret. Vi samlas kl 17.30 och börjar med en rundtur på gården. Under rundturen kommer lantbrukaren Elin Rydström berätta mer om ekologiska lantbruk och alla mervärden som produceras på gården! Middagen kostar 395 kr inklusive dryck och du betalar på plats.

Anmälan är obligatorisk och bindande, du behöver anmäla dig senast 1 september. Anmälan sker via Eventbrite, klicka här för att köpa din biljett. Om du anmält dig men fått förhinder behöver du höra av dig till Ida Lind, se kontaktuppgifter nedan.

Om Lovö prästgård:

Lovö prästgård ligger knappt 1,5 mil från Stockholms central och är en ekologisk mjölkgård som levererat ekomjölk sedan 1991. Förutom de 35 mjölkande korna finns gotlandsfår, grönsaksodling och spannmålsodling. Gårdsbutiken är öppen och full med sensommarens läckerheter såsom grönsaker, nymalet mjöl och kött från de egna djuren.

Vid frågor kontakta Elin Rydström 0737-001761, elin.rydstrom@ekolantbruk.se eller Ida Lind 072-30 98 395, ida.lind@ekolantbruk.se

 

Här kan du läsa om arrangemanget på Facebook! 

 

 

5/9 Öppen ekogårdsbutik på Hagby gård

På Hagby gård driver Jozef och Jeanette ett ekologisk jordbruk, vårdar det vackra landskapet och bevarar kulturelement som gamla byggnader, ekar och fornminnen. Deras mål är att återställa och bevara Hagby gårds natur med hjälp av får, kor och hästar och driva gården med förnybar energi och miljövänliga alternativ. Under varje lördag i september kan du besöka gårdsbutiken! Där finns produkter såsom grönsaker, saft, kött, honung och lammskinn. Det finns också möjlighet att se och klappa djur, samt fika i gårdens kafé! Du kan läsa mer på deras hemsida, där kan du också dubbelkolla öppettiderna. 

Butiken är öppen varje vardag för självbetjäning mellan ca 9 och 20. Lördagarna har du även möjlighet att prata mer med bönderna själva som står i butiken hela dagen!

Lördagarna 5/9, 12/9, 19/9, 26/9 Kl: 10-15

Alla vardagar 9-20 för självbetjäning

Person/personer i riskgrupp kan boka en tid, hör i så fall av dig till Jeanette på 070-5680850.

26-27/9 Öppen ekogårdsbutik på Grävelsta Gård

På Grävelsta Gård finns både lamm, grisar, kor och höns! Gården är vackert placerad i ett mycket gammalt kulturlandskap och du kan se gamla fornminnen runt om kring markerna. I gårdsbutiken kan du bland annat köpa med dig kött från de egna djuren och nymalet mjöl, kanske bjuds det också på en kopp kaffe? Butiken har öppet alla lördagar  i september, men 26 och 27 september är öppettiderna utökade och du har extra stor chans att få prata eko med bönderna Roger eller Rose-Marie, samtidigt som du kan läsa på om alla mervärden från ekologisk och KRAV-märkt produktion. Här kan du läsa mer om gården! 
Lördag och söndag 26/9-27/9  Kl: 10-14

 

Sörmland  

25/9 Jordhälsans betydelse – kurs med ekobönder

Varför är vall, gräs och örter som odlas till foder, ovärderligt när det kommer
till att minska koldioxidutsläppen? Vad är egentligen en kolsänka? Vad kan vi
lära oss av lantbrukare när det gäller praktiskt hållbarhetsarbete? Det och
mycket mer kommer vi diskutera på Ökna naturbruksgymnasium den 25 september! Här kan du läsa mer om evenemanget. OBS! begränsat antal platser p.g.a. Covid-19, obligatorisk anmälan via mail till jenny.askenfelt@lansstyrelsen.se

Kl 9.30-12.00
Öknaskolan, Sörmlands Naturbruk
611 99 Tystberga

Lunch till självkostnadspris för de som önskar delta.
Aktiviteten ingår i Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av
EU och Svenska staten.

 

 

_

Värmland

26-27/9 ”Smaka på Värmland” på Edsbergs gård

Sista helgen i september hälsar Ekologiska Lantbrukarnas distrikt i Värmland välkommen till Edsbergs gård. Här kan du bland annat titta på KRAV-märkta utegrisar som bökar i jorden! Gårdsbutiken är också öppen och förutom att köpa kött och honung kan du lära dig mer om alla mervärden med ekologisk produktion. Detta är också en del av ”Smaka på Värmland”, en matfestival som i år är utspridd på gårdar runt om i Värmland.

Mer info kommer snart!

Adress: Edsbergs gård, 66494 Vålberg. Öppet 10-16 både 26/9 och 27/9.

 

 

Medelpad/Ångermanland

28/8-29/9 Öppen ekogårdsbutik hos Vänna gårdskött

Kom och provsmaka lokala delikatesser! Varje fredag och lördag under september håller gårdsbutiken öppet och du kommer kunna provsmaka närproducerad KRAV-ost, samt köpa med dig fina ekologiska produkter som görs på gårdens egna utegrisar. Förutom det kan du lära dig mer om ekogrisar och mervärden med ekologiskt genom material som finns i butiken. Du kan läsa mer om gårdsbutiken här och se de exakta öppettider, de kan uppdateras så dubbelkolla alltid innan du åker dit.
Fredagarna 28/8, 4/9, 11/9, 18/9, 25/9 kl: 13 – 17
Lördagarna 29/8, 5/9, 12/9, 19/9, 26/9 Kl: 11 – 14